טיפים לחסכון

טיפים שימושיים לחיסכון במים

שימוש נכון של מים במשק הבית יכול לחסוך כמויות גדולות של מים.

כדי ליעל את השימוש ולחסוך במים יש לנקוט במספר צעדים חשובים ובמידת הצורך להתייעץ עם אנשי מקצוע מומחים.
 

חסכון במים - משק הבית

מגוון השימוש במים הנעשה בבית הינו רב וכולל שתיית מים, הדחת אסלות, שטיפת כלים, כביסה, מקלחת, ניקיון, בישול ועוד. בשל המגוון הרחב יש לשים לב כי השימוש נעשה בחוכמה במטרה למנוע בזבוז ובכדי לחסוך משאב יקר וחשוב. 

הצריכה הביתית משתנה מאדם לאדם ונעה בין 100 ל-230 ליטר לנפש ליום, ובממוצע כ-165 ליטר- זה הרבה מאוד מים.

אז להיכן זורמים המים?
 
הדחת אסלות: 55-60 ליטר (35%)
רחצה: 55-60 ליטר (35%)
שתייה, בישול והדחת כלים:  30 ליטר (20%)
כביסה וניקיון:  8 ליטר (5%)
גינון:  8 ליטר (5%)
 

להלן 10 עצות שימושיות לחיסכון במים במשק הבית:

1. התקינו וסת או מגביל ספיקה (חסכם) עם התו הכחול על ברזי המטבח, האמבטיה והמקלחת. החסכם קל להתקנה, מקטין את כמות המים מבלי לפגוע בנוחות המשתמש וחוסך כשליש מכמות המים.
2. סגרו את הברזים בזמן שימוש, לדוגמה, סגרו את הברז בזמן צחצוח השיניים והסיבון במקלחת וצמצמו את זמן פתיחת הברז במהלך שטיפת הכלים.
3. הפעילו את מדיח הכלים רק כשהוא מלא. 
4. הפעילו את מכונת הכביסה רק כשהיא מלאה.
5. התקינו בשירותים מכל הדחה דו כמותי המאפשר גם חצי הדחה. בכל הדחה מלאה יורדים 9 ליטר מים, ושימוש במכל הדחה דו כמותי חוסך כ - 18 ליטר מים לנפש ליום, המהווים 12% מהצריכה היומית שלנו. במקרה של שיפוץ, בקשו להתקין את מכלי ההדחה החדשים, המשתמשים ב-6 ליטר להדחה מלאה ו-3 ליטר לחצי הדחה.
6. בדקו שבאסלת השירותים אין דליפה. נזילה ממכל ההדחה היא תקלה שכיחה ולעתים בלתי מורגשת. התיקון פשוט מאוד ומצריך החלפת אטם בתחתית מיכל ההדחה. ניתן לבדוק האם קיימת נזילה ע”י הנחת נייר טואלט בדופן יציאת המים. במידה והנייר נרטב, יש להחליף את האטם.
7. בדקו נזילות בדירה ובגינה. לצורך הבדיקה, סוגרים את כל הברזים בדירה ובגינה ומסתכלים על מד המים. אם יש תנועה במד המים, סימן שיש נזילה ומומלץ להיוועץ בבעל מקצוע.
8. הימנעו מברזים דולפים. טפטוף מברז דולף מבזבז כמויות גדולות של מים מבלי להרגיש.
9. שטפו את המכונית בעזרת דלי. שטיפת הרכב בעזרת צינור בזבזנית ואסורה על פי חוק .
10. נצלו את המים המטפטפים מצנרת הניקוז של המזגנים להשקיית עציצים, אדניות וגינות.

10 עצות שימושיות לחיסכון במים בגינה
השקיה מבוקרת ונכונה יכולה לחסוך כמויות גדולות של מים.

כדי לייעל את ההשקיה ולחסוך במים יש לנקוט במספר צעדים חשובים ולהתייעץ עם אנשי מקצוע מומחים.

1. השקיה באמצעות ממטרות ומתזים מותרת בהתאם לכללי המים בין החודשים אפריל ונובמבר ובין השעות 17:00 עד 10:00 למחרת ומדרום לקו מיעוט משקעים בכל חודשי השנה. השקו את הגינה בשעות הקרירות, כשאין משבי רוח (בדרך כלל עד 06:00 בבוקר) וכך תקטינו את התאיידות המים ותמנעו מחלות עלים.
2. שיתלו צמחים הידועים כחסכנים במים.
3. הקצו את כמויות המים להשקיה בהתאם למזג האוויר ולצורכי הצמח.
4. בזרו את הגינה בקוצבי מים או במחשבי השקיה בעלי התו הכחול, לחיסכון במים ולבריאות הצמחייה. בצעו בקרה ותחזוקה במערכות ההשקיה.
5. חפו את הגינה בכמויות נדיבות של חומר חיפוי למניעת התייבשות הקרקע והתחממותה ולצמצום התפתחות עשבים שוטים בגינה.
6. חלקו את הגינה לקבוצות על פי סוג הצמחים והתנאים הדרושים להתפתחותם. התאימו את השקיית הגינה לקבוצות.
7.  הגדילו את מרווחי ההשקיה לצמחים ולדשא. הגדלה זו תגרום להעמקת השורשים וליצירת צמחים חזקים, בעלי יכולת קליטת מים טובה יותר.
8. כסחו את הדשא לעיתים תכופות. פעולה זו תביא לחיסכון ניכר בצריכת המים.
9. גזמו נוף מיותר של עצים ושיחים הגוזלים מים שלא לצורך.
10. פזרו והצניעו כמויות גדולות של קומפוסט. הקומפוסט משפר משמעותית את אחיזת המים בקרקע.

 

לנוחיותכם, רשות המים יצרה כלי המאפשר את חישוב כמות המים הנדרשת להשקיית הגינה הפרטית – לחצו כאן למחשבון ההשקיה .

 10 עצות שימושיות לחיסכון במים בתעשייה
1. בדקו מהי ספיקת המים בתחומי המפעל ובכך תמנעו בזבוז מים נקודתי.
2. החליפו מערכות קירור מים במערכות קירור אוויר.
3. תפעול נכון של מערכות מי קירור וניקוז מינימאלי שלהן.
4. הגבירו יעילות מערכות אוסמוזה הפוכה.
5. השתמשו בזרם הרכז היוצא ממערכות האוסמוזה ההפוכה לשטיפות ושימוש פנימי.
6. תפעול נכון של מערכת הקיטור ע"י ניצול חוזר של מי העיבוי וניקוז מינימאלי שלהם.
7. מעקב והשמשה מתמדת של "מלכודות" הקיטור.
8. צמצום צריכת המים לצורכי ניקיון ומעבר לניקוי ללא שימוש במים. לדוגמה: טאטוא ושאיבת אבק.
9. שימוש חוזר במים בתחומי המפעל.
10. הפניית מי השטיפה האחרונה של המוצר לשטיפה הראשונה בתהליך מחזור מים בבריכות שיקוע במפעלי בטון ומחזור מים במפעלי ציפוי המתכות ובמפעלי הטקסטיל.

 

אביזרים חוסכים 

כלים נכונים - חסכון פשוט
חיסכון במים הופך לפשוט יותר ע"י שימוש באביזרים המסייעים להפחית את כמות המים בה אנו נוהגים להשתמש בבית, בעבודה ובמקומות ציבוריים. התקנתם של האביזרים החוסכים בדרך כלל קלה ועלותם זולה ומשתלמת.
 

מיכל הדחה דו כמותי
מיכל הדחה המותקן בכל סוגי השירותים מאפשר לבחור בין הדחה של מכל מלא או שימוש בחצי מכל. בשירותים קיימים ניתן לבחור בין הדחה של 4.5 ליטר והדחה של 9 ליטר, ובשירותים חדשים ניתן לחסוך אף יותר ולבחור בין 3 ל-6 ליטר מים.
 

כמה חוסכים בשורה התחתונה?
השימוש במכל הדחה דו כמותי חוסך כ- 18 ליטר לנפש ליום, המהווים כ - 12% מצריכת המים הממוצעת. המכלים החדשים חוסכים כ - 12 ליטר נוספים, שהינם כ - 8% נוספים.
 

משתנה ציבורית ללא צריכת מים
משתנה ציבורית המיודעת לשירותי גברים עשויה מחומר אקרילי או חרס המצופים בחומר דוחה נוזלים. משתנות מסוג זה מצריכות ניקיון אחת ליום בלבד וכוללות פילטר הממוקם בתחתית המשתנה ובו נוזל כימי מיוחד למניעת ריחות. הפילטר מוחלף מעת לעת לפי הצורך ובהתאם להוראות היצרן.

 
וסתי ספיקה (חסכמים):
וסתי ספיקה חוסכים כ – 1/3 מכמות המים העוברים דרכם מבלי להרגיש. הוסתים מאפשרים זרימה קבועה וחסכונית של מים והם קלים להתקנה – בדרך כלל מדובר בהברגה פשוטה.
 

וסת ספיקה לברז כיור
וסת המאפשר זרימה קבועה של מים בברז הכיור במטבח ובאמבטיה. ישנם שני סוגי וסתים; וסת קו המותקן בין הקיר לברז ווסת קצה המותקן בקצה הפייה של הברז, במקום מסנן המים שאינו מסיע לחיסכון במים. לאחר ההתקנה ספיקת המים לברז כיור תהיה בין 4 ל-8.5 ליטר לדקה.
 

וסת ספיקה למקלח
וסת המאפשר זרימה קבועה של מים דרך ראש מקלח ובמקלח יד. וסת זה מותקן ע"י הברגה פשוטה לפני ראש המקלח או בין הסוללה לבין צינור מקלח היד. לאחר ההתקנה ספיקת המים תהיה בין 8 ל-11 ליטר לדקה.
 

מגביל הספקת מים לברז הכיור
אביזר המקטין את קוטר מעבר המים ובכך מגביל את זרימת המים בברז הכיור. ההתקנה נעשית בקצה הפייה של הברז ע"י הברגה פשוטה, במקום מסנן המים שאינו מסייע כלל לחיסכון במים. לאחר ההתקנה ספיקת המים תנוע בין 3.2 ל-10 ליטר לדקה.

ראש מקלח חסכוני
ראש מקלח המכיל וסת או מגביל צריכת מים. כמות המים עם ראש מקלחת חסכוני נעה בין 4.5 ל-11 ליטר לדקה.
 

מקלח יד חסכוני
מקלח יד מכיל וסת או מגביל ספיקה. כמות המים במקלח יד המכיל וסת ספיקה נעה בין 4.5 ל-11 ליטר לדקה ואילו כמות זרימת המים במקלח יד המכיל מגביל ספיקה נעה בין 4.5 ל-13 ליטר לדקה. 

ברז בעל מנגנון סגירה אוטומטי
ברז המופעל באמצעות לחיצה, משיכה או כפתור הנסגר באופן אוטומטי לאחר ההפעלה או לפי זמן קצוב. ישנם שני סוגי ברזים בעלי סגירה אוטומטית; ברז לשתיה המספק מים כל עוד מחזיקים בכפתור ההפעלה, וברז כיור המספק כמות קצובה של מים אשר בניגוד לברז השתייה מאפשר שימוש בשתי הידיים בו זמנית.
 

ברז בעל מנגנון פתיחה סגירה אוטומטי
ברז המופעל על-ידי מערכת חיישנים אלקטרונית הפועלת ללא מגע יד אדם. הברז פועל כאשר החיישנים קולטים את הידיים המתקרבות לכיוון הברז ומפסיק אוטומטית כאשר הידיים מתרחקות מהחיישנים.
 

קוצב מים לגינה
קוצב גינה "3/4 או "1 מאפשר הקצבה מתוכננת של כמות המים המספיקה להשקיית הגינה. קוצב הגינה מתחיל ומפסיק את זרימת המים לפי הזמן והכמות שנקבעו מראש.